Oldal kiválasztása

(Írta: Hrtyanné dr.Patonai Gabriella)

Megelőzés. Elég egyszerűen hangzik ez a szó, mégis sokszor későn kapunk észbe. Vonatkozik ez előírások betartására, balesetek elkerülésére, de bizony az egészségünkre is. Hajlamosak vagyunk észre sem venni, ha gond van. Ha segítő szakmában dolgozunk- lásd én- elég hamar ki tudjuk szúrni, ha valaki segítségre szorul, akár a fizikai egészsége miatt (hogy a blogomhoz hű legyek, a fogai miatt), akár a lelki egészsége miatt, de legtöbbször, legalábbis én, kombináltan találkozom mindkettővel.

Olyan speciális területtel foglalkozom, ahol igazából hiába vagyok 160 cm, mégis sokan rettegnek tőlem. A gyerekkori rossz élmény a félelmek leggyakoribb melegágya, de a nem helyes szájápolás miatti szégyenkezés – annak ellenére, hogy sokszor a megfelelő tájékoztatás hiánya vezet hozzá – szintén előfordul.

Rendelésről rendelésre, prevencióról prevencióra látom, hogy az igazi kulcs a mi szakmánkban nemcsak az, milyen vastag kompozitréteget világítunk meg, hogyan diagnosztizálunk egy fájdalmat vagy milyen gyorsan tudunk egy belgyógyászati vagy egyéb betegséget kiszűrni alapozva a tudásunkra, hanem az is legalább olyan fontos, hogy a fogászati székbe ülő emberek lelkével foglalkozzunk. Egyáltalán: mindenki be merjen ülni abba a bizonyos”liftes székbe”!

Nagyon nagy szükség van arra, hogy ezt lássuk, de – és a bejegyzés ezért született- még nagyobb szükség van arra, hogy ennek az egésznek végre elejét vegyük.

Előzzük meg! Ezt a mókuskereket alapjaiban a legkönnyebb gyerekkorban megszüntetni. Az első jó élmény, a végtelen türelem mind az orvos, mind a szülő részéről (olykor sajnos utóbbi hiánya nehezíti meg a dolgot és rombolja le, amit esetleg több alkalom során apránként felépítünk), a gyerkőchöz vezető egyéni kulcs megtalálása, az empátia, az őszinteség: ez mind az, amire tudunk építeni.

A prevenciók, ahol megmutatjuk, hogyan ápolják a fogacskákat, ahol a szülőnek elmondjuk, hogy igenis mossa a picúr fogát, szoktassa hozzá, még ha nehéz is, ahol tudnak őszintén kérdezni a gyerekek, felnőttek, és ahol rájönnek, hogy mi is emberek vagyunk, és igen, mi is szeretjük a csokit: ezek az apró győzelmek.

Sok ilyen kis győzelem vezethet ahhoz, hogy a nagyapa majd belássa, az unokájának még lehet egészséges fogsora, hogy az édesanya meg sem említi a félelmet, mielőtt szűrésre mennek a gyerekekkel, hogy a fogközök tisztítása olyan alapdolog lesz, minthogy vágjuk a körmünk vagy mossuk a hajunk.

Sok kis győzelem vezethez egy tudatos generáció felnövéséhez, ahol a fogorvoshoz nem félve megyünk, és időben elkapjuk a szuvasodást vagy a szájüregi daganatot.

Megelőzés. Egyszerűen hangzik, mégsem egyszerű, de a kulcsa az, hogy figyeljünk egymásra, a gyerekeinkre. Nem fogjuk mindig tudni otthon, mi pontosan a baj, de az is hatalmas dolog, ha egyáltalán rájövünk, hogy baj van, az pedig még nagyobb, ha időben elkapjuk, vagy: megelőzzük!