Oldal kiválasztása

(Írta: Hrtyanné dr.Patonai Gabriella)

Ismét egy mozgalmas időszak ez, úgyhogy csak most értem ide, hogy írjak erről, pedig megígértem egy kis páciensem apukájának. De ami késik, nem múlik.

Először is tisztázzuk, mi is az a barázda! A barázdák a rágófogaink felszínén lévő kis árkok sokasága. Tulajdonképpen ahhoz tudnám hasonlítani – mint egy kis lurkónak a rendelőben hasonlítottam is – mint az őszi föld, amit frissen felszánt a traktor, és tele van mély árkokkal, amik nem egyenesek, de mélyek. Ennek a legmélyéről csak nagyon nehezen tudnánk alaposan kiszedni valamit, sőt, ha igazán mély és a legalja szűk, akkor bizony, ami oda bement, ott is marad. A tapasztalat azt mutatja, hogy így könnyebben megértik ők is, és néha a szülők is, mi is a baj ezzel.


Merthogy ahogy eszünk, az apró ételmaradékok könnyedén beragadnak ezekbe az árkokba, főleg, ha igazán mélyek. Viszont a fogkefe sörtéje nem biztos, hogy a nagyon mély barázdákba beér, és ha be is, a gyerekek sokszor nem tudnak olyan alaposan fogat mosni, vagy a szülő nem mindig segít nekik ebben. Ilyenkor bizony a barázda mélyén elkezdődik a szuvasodás.


Hogy tudjuk ennek elejét venni? Barázdazárással!
Feltöltjük egy úgynevezett barázdazáró anyaggal (ami lehet akár rózsaszín vagy kék is, de természetesen fehér is) ezt a kis árkot, így ami mély volt, már nem lesz az, és kevésbé ragad bele bármilyen ételmaradék. Ehhez a művelethez nem kell fúrni, csupán a felszínt felérdesíteni, majd az anyagot ügyesen bevinni a barázdákba, és hosszasan megvilágítani.

Fontos, hogy ezt csak a fog előtörése (vagyis amikor előbújik az ínyből) fél éven belül érdemes megejteni, és különösen ajánlott mély barázdák esetén. A gyerkőcöt érdemes felkészíteni arra, hogy nem lesz fúrás, nem lesz zsibbadás, tulajdonképpen csak ügyesen nyitva kell tartania a száját – ami persze sokszor a legnehezebb. Ugyanakkor a nagyon félős kis pácienseknél a fogkőleszedés mellett gyakran kezdünk egy barázdazárással, hogy lássák, nem vagyunk mi fogorvosok olyan ijesztőek, és természetesen azért, hogy minél tovább egészségesek maradjanak a fogaik.