Oldal kiválasztása

(Írta: Hrtyanné dr.Patonai Gabriella)

Amikor az ember fia, lánya ráveszi magát, hogy meglátogassa a rendelőt, nem is sejti, mennyi mindent tehet annak érdekében, hogy az ellátás gördülékenyebben menjen. Egy nemrég történt rossz élmény sajnos rávilágított erre a napokban, így mindenképpen fontosnak láttam írni arról, milyen fontos a korrekt tájékoztatás – a beteg részéről is.


Állandóan azt halljuk, hogy a fogorvos jó, ha mindent alaposan kifejt, elmagyaráz, ugyanakkor kevés szó esik ilyenkor a betegektől, akik sokszor tudatosan vagy nem tudatosan, de információkat hallgatnak el, amik esetleg fontosak lennének a kezelés szempontjából. Természetesen nem tudhat az ember mindent, amire egy rendelőben kíváncsiak, így az alapvető javaslatom, hogy inkább osszunk meg több, az egészségügyi állapotunkkal kapcsolatosan fontosnak tűnő információt, mint kevesebbet. Kérdezzünk rá, ha nem vagyunk biztosak benne, hogy fontos!


A teljesség igénye nélkül jó, ha a rendelőbe való látogatás előtt végiggondoljuk a következőket:

– milyen gyógyszert szedünk. Ugyan a kezelés előtt kitöltendő lap is rákérdez erre, de sokan fejből nem tudják, így érkezzünk úgy, hogy van egy remélhetőleg rövid listánk erről. Akár a vitamin is fontos lehet, hiszen például bizonyos vitaminok, amiket az orvos felír, utalhat csontritkulásra, amiről esetleg nincs pontos információja a páciensnek. Pár kérdés ezzel kapcsolatban könnyen fényt deríthet egy ilyenre. Elhallgatni gyógyszer szedését nem szabad, hiszen komoly szövődmény is kialakulhat – ahogy az orvostól is elvárjuk, mi is legyünk őszinték!


– milyen betegségekkel küzdünk vagy küzdöttünk valaha (pl.szívbelhártyagyulladás, diabetes, daganatos megbetegedések). Sajnos van, aki többel küzd, és előfordulhat, hogy pont a leglényegesebb marad le a papírról. Gondoljuk át otthon, nyugodt körülmények között, amikor még nem befolyásol a látogatás előtti izgalom!


– allergia. Ugyanígy írjuk össze, a legkevésbé fontos is kerüljön inkább rá!


– viselkedészavar, pszichés zavar és pánikbetegség. Nem mindenki meri bevallani, hogy ő vagy gyermeke küzd valamelyikkel, mert vagy szégyelli, vagy tart attól, hogy nem kapnak ellátást. Miután egy kölcsönösen rossz élmény után az ember rákérdez, jön a válasz, hogy nem gondolta, hogy fontos (bízzunk benne, hogy ezt nem komolyan mondja). Nincsen semmi baj az ilyen kis vagy nagy páciensekkel, minden ember egyenlő, viszont akinél ilyesmi áll fenn, arról tudnunk kell. Alapvetően lényegesen több időt kell a kezelésre hagynunk, bizonyos dolgokat nem vagy máshogy említünk, opcionálisan jobban elpakolunk, és lélekben rákészülünk. Benne van a pakliban, hogy nem sikerül, és tovább kell küldenünk, de ezt előtte tudjuk tisztázni. Viszont ha semmit sem tudunk, akkor a korrekt tájékoztatás hiányában megy az idő el, ami nem jó sem a többi páciensnek, sem nekünk, de legfőképpen az érintettnek nem, és nem korrekt senkivel szemben. Biztatok mindenkit, hogy merjen erről is beszélni, mert az őszinteségnél nincs jobb se a beteg, se az orvos oldalon.


– fogápolási szokások.
Érdemes összeírni, miből milyen szájápolási terméket használunk, esetleg végiggondolni a szokásainkat. Ha alapvetően így megyünk a rendelésre, onnantól könnyen tanácsot is adni, hogy esetleg még min lehetne változtatni a tökéletesebb fogtisztítás érdekében.

– családban előforduló betegségek. Itt külön kiemelném a fogágybetegséget. Ha esetleg a családban előfordul valamelyik örökölt változat, akkor erre az orvos is még jobban, célzottan figyel, és a legkisebb gyanús jelre (pl.tasakok kialakulása) is hamar lép.


Ezenkívül minden, amiről úgy gondoljuk, fontos lehet, inkább mondjuk el vagy írjuk fel a kezelés előtt kitöltendő lapra! Inkább írjunk többet, minthogy egy fontos információ elsikkadjon.


Az őszinteségnél nincs fontosabb: mindkét oldalról. Ha az őszinteség adott és a bizalom megvan, akkor biztosak lehetünk benne, hogy együtt tudunk tovább építkezni és minden problémára megoldást találni.