Oldal kiválasztása

(Írta: Hrtyanné dr.Patonai Gabriella)


Túl egy mozgalmas héten, végre sikerült altatás közben nekiállnom, hogy pár jó tanáccsal láthassak el mindenkit a fogkefe-választás nem is éppen egyszerű útjához.


Alapvetően többféle fogkefét különböztetünk meg, csoportosíthatjuk őket korosztály szerint, céljuk szerint, sörte szerint és működés szerint is.


Ebből kifolyólag, ha az ember bemegy egy drogériába, és nem szakmabeli, vagy nem kapott az orvosától, dentálhigiénikusától tanácsokat, nagyjából elveszik a választékban. Sokszor a külső dönt, pedig szinte ez a legutolsó szempont, mégsem hibáztatható a páciens, hiszen az ember nem úgy születik, hogy tudja. Ráadásul, még ha tudja is, pontos magyarázat nélkül sokkal nehezebb azt levenni a polcról, amit a fogorvos javasol, hiszen lehetséges, hogy xy gyártó megkereste és azért javasolja (nem, ilyen nincs, de az emberek fejében aztán minden megfordul, pedig az orvos csak azt a fogkefét fogja javasolni, ami adott állapotban a legmegfelelőbb – én sem azért mondom azt a rendelőben, amit mondok, tőlem akármit adhatna bárki, engem csak a tanultak és a saját, valamint a klinikák tapasztalatai befolyásolnak).


Korosztály szerint van az egészen kicsiknek ujjra húzható szilikon fogkefe. Ezt az első fogacskák megjelenésekor érdemes használni, bár már előtte is lehet, de addig egy nedves textilpelus is megteszi.Ahogy egyre több fogacska lesz, érdemes sörtésre váltani. Létezik „baby” fogkefe, ennek a legkisebb a feje, majd jönnek a sorban a gyerek, végül a felnőtt fogkefék. Érdemes a korosztályra tekintettel lenni, hiszen a fogkefe fejének a mérete így változik, és ez befolyásolja a hozzáférési lehetőségeket.


Céljuk szerint létezik többek között normál fogkefe, fogszabályzó tisztítására alkalmasabb fogkefe (ezt minden esetben a szakorvostól meg kell kérdezni, milyet ajánl az adott viszonyok között), szájsebészeti műtétek utáni fogkefe is. Utóbbit azért emelném ki, mert fontos tudatosítanunk, hogy egy komolyabb beavatkozás után is tisztítani kell a sebet és a környékét, hogy szépen gyógyuljon, és bár sima fogkefével is lehetséges, de ha bizonytalanok vagyunk, inkább a műtét előtt szerezzünk be egy ilyet otthonra.

Sörte szerint több típus van, ezt a csomagoláson mindig feltüntetik: hard, soft és ezek változatai. Na, nekünk a soft kell. Minél puhább a sörte, annál jobb. Létezik gyártó, mely soft fogkefét gyárt extra sűrűséggel, én őket szoktam javasolni, de ettől függetlenül a lényeg, hogy puha sörtét válasszunk! Gondoljunk csak bele, ha kocsit sikálnánk, egy durvább vagy egy finomabb sörtéjű kefe tenne jobbat a fényezésnek? Illetve egy sűrűbb vagy egy kevésbé sűrűbb, gyér, esetleg csomós? Na ugye. A fogainkkal sincs ez másképp. Ha puhább fogkefe van a kezünkben, kisebb az esélye annak, hogy a fognyak kopik, az ínynek is jobb, ráadásul a sűrű, puha sörtéjű fej teljesen más tisztaság-érzéssel ajándékoz meg minket.


Működés szerint van kézi és elektromos. Mindkettő tud jó lenni jól használva. A kézit a fentiek alapján ki tudjuk választani. Gépi 3 éves kortól javasolt legkorábban (itt ismétlem magam: 8 éves korig mi is mossuk át a gyerkőc fogait, akár elektromossal, akár kézivel, de mossuk meg mindenhol, hátul is, ha ciki, ha nem). Gépi választásakor lehetőség szerint a lehető legpuhább sörtéjű fejet vegyük meg, lurkók számára a kisebb gyerekfejet. Egy dolog, amit fogadjunk meg: bármilyen gépit is veszünk, csak olyat vegyünk, ami valamilyen módon jelzi, ha túl erősen nyomjuk rá a fogfelszínre a fogkefét! Hang, fény, kiírás, ezek kombinációi: teljesen mindegy, de valami legyen! Ugyanis ha nagyon rányomjuk, károsodik az íny és még a fognyak is érzékeny lesz. Ez senkinek sem hiányzik. Akkor inkább gyűjtsünk még rá, vagy maradjunk a kézinél, de ne bízzuk önmagunkra a dolgot, hogy „úgyis érzem, ha erősen nyomom”. Nem biztos, hogy észrevesszük. Amikor elektromos fogkefével mostam, akkor a kezdeti időszakban minimum egyszer jelzett minden fogmosás során a gép, pedig nem éreztem én sem. A legfontosabb, hogy a megvétel előtt tájékozódjunk, adott típus érzékeli-e ezt, és ha nem, keressünk másikat.


Bármilyen kérdés merül fel, kérjünk inkább tanácsot az orvosunktól, mielőtt döntünk, és tartsuk szem előtt, hogy a jó fogkefe (ezáltal a mechanikai tisztítás) a legfontosabb, nélküle a legjobb fogkrém sem tud csodát tenni, de vele egy jó technikával és a fogközök tisztításával nagyobb eséllyel tudjuk megőrizni fogaink egészségét!