Oldal kiválasztása

(Írta: Hrtyanné dr.Patonai Gabriella)

Mozgalmas héten vagyunk túl, és bár mindennap neki akartam fogni az írásnak, de közbejött egy online továbbképzés is határidővel, így csak csúszott a dolog. Ezen okulva úgy döntöttem, kétfelé veszem a megígért fogkrémek és fogkefék írásomat, és kezdem az előbbivel.

Bármikor, amikor a fogkrémekről kérdeznek, eszembe jut az a preventív fogászat előadás, ahol azt tárgyaltuk, mi a fontosabb, a mechanikai vagy a kémiai tisztítás. Szinte látom, hogy a  ‘kémia’ szó hallatán bevillannak mindenkinek a kémcsövek, de jelen esetben ez alatt a különböző anyagokra gondolok, amit a tisztaság elérése érdekében a szánkba helyezünk. Így például szájvizek és természetesen a fogkrémek.

Ahhoz, hogy megértsük az egészet, egy nagyon hétköznapi példát hozok: tűzhely. Mindenki állt már neki takarítani, vagy látta a feleségét, anyukáját, bárkit, aki nekiáll takarítani. Most a szuper szerektől tekintsünk el, gondoljunk egy kifutott leves és rántott hús sütése utáni kombinációra, megspékelve némi előző napi morzsával. Nos, hogy lesz tisztább a tűzhelyünk: ha ráfújjuk a tisztítószert (és ennyi), ha alaposan megsikáljuk vagy ha e kettőt egyszerre csináljuk?

Nyilván akkor, ha mindkettőt alkalmazzuk. Azonban önmagában csak a tisztítószer nem tesz csodát, valamit leszed, de ennyi. Így a második legjobb megoldás a sikálás.

Bizony, így van a fogainkkal is! Sokkal fontosabb (a fogkrémgyártók megköveznek, de ez az igazság), hogy milyen technikával és milyen fogkefével mossuk, illetve hogy minden részhez érjünk oda „mechanikailag”, mint hogy egyébként milyen fogkrémmel mossuk.

Zárójel: természetesen sokat tudunk dobni egy jobb fogkrémmel a zománcunkon, és sok jótékony hatása van, tehát nem azt mondom, hogy nem kell fogkrém. A lényeg, hogy hiába van szuper fogkrém otthon, semmit sem ér, ha nincs hozzá megfelelő „sikálás”. Tovább megyek: ha elfogy a fogkrém, még azzal is többet érünk, ha a vizes fogkefével megmossuk a fogunk és fogselymezünk, mintha semmit sem tennénk. Ha van jó technikánk és mindenhová elér a tisztítás, akkor a fogkrém csak a pluszt fogja jelenteni.

Persze ehhez hozzátartozik, hogy az a plusz lehet jócskán plusz is, hiszen a fogkrémben lévő szemcsék hozzájárulnak ahhoz, hogy dörzsölve a fogfelületen mechanikailag is segítsék a folyamatot – de önmagában semmit sem ér, ha nincs dörzsölés. Ebben az esetben nem tudja egyedül megbontani azt a bevonatot (csúnya szóval orális biofilm), amiről az előzőekben már szó esett. Viszont ha segítünk egy jó technikával, akkor a jótékony hatása érvényesülni fog. Ettől függetlenül, ha választani kell a családi kassza miatt, mire költünk inkább, akkor azt mondom, első egy jó fogkefe és fogközök tisztítására alkalmas eszköz (fogköztisztító kefe vagy nem viaszolt fogselyem), ehhez bármilyen fluoridos fogkrém.

Ha a jó technika adott (ebben prevenciós szemléletű kolléga segít), és tudunk rászánni, akkor pedig érdemes egy jobb fluoridos fogkrémbe is beruházni. Jobb alatt nem azt értem, hogy fehérít és tele a reklámjával a média (a fehérítést hagyjuk meg inkább a szakembereknek, egy fogkrémtől csodát ne várjunk), hanem az összetételéből adódóan jobbat.

Alapvetően aminfluoridot tartalmazó fogkrémet szoktam javasolni, mivel ez jobban beépül, viszont speciális esetekben mást is. Ilyen eset a fognyaki érzékenység és a fogágybetegség. Itt két ismertebb márkát szoktam javasolni, és ezek bizonyítottan javítanak a helyzeten, viszont ezek olyan speciális esetek, amik nem kifejezetten a szuvasodással vannak összefüggésben.

Összefoglalva: nem a fogkrémtől várunk csodát, első és legfontosabb a mechanikai tisztítás, vagyis a mindenhová (fogak közé is) bejutó sikálás jó eszközökkel, megfelelő technikával. Ezekben nyugodtan kérjünk segítséget egy prevenciós szemléletű, tájékozott fogorvostól, és ha kell, kérjünk tanácsot, hogyan mossunk fogat. Ha pedig a technika jó, a jobb minőségű fogkrém hab a tortán (aminek elfogyasztása után fél órával mind mossunk fogat…).

Eredményes fogápolást mindenkinek, nemsokára írni fogok a fogkefék sokszínű világáról is!