Oldal kiválasztása

(Írta: Hrtyanné dr.Patonai Gabriella)

Az ember előbb-utóbb hallja ezt a szót az élete során, jó esetben műveli is, rosszabb esetben olyan misztikum, amiről tudja, hogy létezik, de nem mer kérdezni róla a fogorvosnál, illetve ha a kolléga említi, hogy szükséges volna, fél kérdezni. Esetleg nem érti, miért hasznos, és bár igyekszünk mind a lehető legtöbb figyelmet a kis és nagy páciensekre szánni, részleteiben az elejétől igazából csak prevenciós megmozdulásokon van lehetőség a témát alaposan kivesézni. Utóbbiak a veszélyhelyzet miatt elég döcögősen indulnak, de hála Istennek addig is itt ez a platform a tájékoztatásra-hogy utána már bátran kérdezzen mindenki, ha esetleg még maradnak megválaszolatlan kérdések.

Kezdjük a legelején! Képzeljük el, hogy túrázunk az erdőben, a lehető legnagyobb sárban. Ha valaki nem szereti a teljesítménytúrákat, gondolhat egy szimpla zivatar utáni sétára is a parkban. Akárhonnan nézzük, a cipőnk saras lesz (azt most ne taglaljuk, hogyha van egy hiperaktív labradorunk és három gyerkőcünk, milyen eredményt érhetünk el… azért ilyen végletekig ne menjünk, csak képzeljünk el, hogy igencsak vastagon saras a cipőnk).

Na, most tegyük a jobb és bal cipőt egymás mellé,és képzeljük el, hogy miután a sár nagy részét kis szikkadás után levertük, nekiállunk lekefélni. Igen ám, de a trükk, hogy a két cipőt egymás mellől nem mozdíthatjuk el. A cél, hogy tiszta legyen mindenhol.

Kérdés: ezzel a módszerrel tiszta lesz-e?

A válasz: nem.

Az oka pedig nyilvánvaló: a két cipő egymás felőli oldalát, akárhogy ügyeskedünk is a kefével, nem tudjuk megtisztítani.

Ugyanez a helyzet a fogainkkal. Hiába mossuk rendesen kézi vagy elektromos fogkefével, a fogak között még a legjobb fogkefe sem tudja megtisztítani a felületet. Természetesen, van,ami kicsit jobban „beér” oda, de tiszta bizony nem lesz soha.

Ez pedig tökéletes melegágya a szuvasodásnak és a fogágybetegségnek. Így mind beláthatjuk, hogy a fogközök tisztításával kezdenünk kell valamit.

Igen ám, de ha a legközelebbi drogériába berohanunk, kismillió termék van a témában. Ilyen interdentalis kefe, olyan fogselyem, van, amelyik olyan,mint egy mini csúzli… mit válasszunk?

Alapvetően ezen a ponton javaslom, hogy kérjünk egy (lehetőleg prevenciós szemléletű) fogorvostól tanácsot, aki képben van a státuszunkról.

Ezen felül néhány tanácsot én is leírnék:

– kis kifeszített fogselymet ne vegyünk (=mini csúzli). Egyszer találkoztam egy hatalmas fognak öltözött technikussal, aki ezt reklámozta. És igen, neki is elmondtam, hogy akkor inkább ne öltözzön fognak, de ezzel ne „prevenciózzon”. A kifeszített fogselyem, ahogy bepattan a két fog közé, a legtöbb esetben – még ha nem is látható – felsérti az ínyt, és hosszú távon az íny visszahúzódásához, valamint a lepedék íny alá vitele miatt (hiszen oda „pattan”) fogágybetegséghez vezet.

-viaszolt fogselymet ne. Különösen kezdőként nagyon nehéz stabilan tartani, és úgy járunk, mint az előzővel. Gyakorlottabb kéz egész ügyes ezzel is, de lehetőség szerint ne ilyet.

– fogköztisztító keféből több méretet, esetleg fogorvos mérje be, hol melyik jó (különösen fogágybetegek esetében!). Ha a megfelelő méretekkel dolgozunk (minden köz más méretű), ez a legjobb hatásfokú. Fogszabályzó tisztításához is nagy segítség.

– superflosst híd alá vagy fogszabályozó készülék tisztításához is. Ez olyan, mint a cipőfűző. Tényleg olyan. A hídtagok között naponta egyszer mindenképp meg kell ezzel tisztítani, így elkerüljük a fogágybetegséget, plusz még a szánk is sokkal tisztábbnak érződik.

Miután megvettük a megfelelő segédeszközt, mindennap használjuk. A legfontosabb, hogy stabilan fogjuk (én a fogselymet mindig a két középső ujjamra tekerem, a hüvelyk-és mutatóujjammal irányítom), és ne hagyjunk ki egy fogközt sem, legyen egy útvonalunk, ami mentén mindennap haladunk. Ha pedig kérdésünk van, bátran kérdezzünk!

Előzzük meg a bajt, tartsuk tisztán a fogainkat! Fogköztisztításra fel!